Sicilië

Siciliaanse pracht

Toen ik net begon met fotograferen leek het mij fantastisch om ooit als reisfotograaf aan de slag te gaan. De pracht om de emoties van een land in beelden vast te leggen fascineerde mij. Tijdens al mijn vakanties en reizen is fotografie een erg belangrijk onderdeel. Zo ook tijdens mijn laatste trip naar Trapani, Sicilië.
 
Kort over Sicilië

Sicilië heeft een lange en bewogen geschiedenis. Ze zijn in de afgelopen eeuwen bezet geweest door allerlei verschillende volkeren, totdat zij in 1861 onderdeel werden van de Italiaanse republiek. In de afgelopen decennia heeft Sicilië veel last gehad van de economische terugval van Italië. Velen vertrokken van het eiland, vanwege teruglopende inkomsten van onder andere toeristen.

Tijdens ons bezoek aan Sicilië werden de effecten hiervan zo nu en dan pijnlijk duidelijk. Op het eerste gezicht is Sicilië een prachtige vakantie bestemming. Prachtige natuur, een strakblauwe zee en voldoende restaurantjes en terrasjes. Grote gedeeltes van Sicilië zijn echter zo afhankelijk geworden van het toerisme dat als de binnen- en buitenlandse toeristen niet komen, sommige plekken angstvallig leeg blijven.

 

De parel van Sicilië

We sliepen in Erice, door velen benoemd als de parel van Sicilië. Erice is een prachtig (toeristisch) middeleeuws dorpje. Het gezellige dorpje ligt 750 meter boven zeeniveau en biedt een prachtig uitzicht over een groot deel van Sicilië. Alle straatjes en pleinen zijn geplaveid en nog in originele staat. Erice is voor vele toeristen (met name in de zomer) een toevlucht als je even wilt ontkomen van de hitte. Het scheelt namelijk ongeveer 10 graden met beneden.

In deze periode, oktober, is Erice voor de meeste een dagje uit, en geen plek om meerdere dagen te vertoeven. Omdat wij er voor kozen om hier juist te slapen en overdag de rest van het eiland te verkennen, hadden we het dorpje ’s avonds praktisch voor ons zelf. Het voelde in het begin even wat gek aan, maar na een paar wandelingen was het een prachtige ervaring. De rustieke straatjes, compleet verlaten.
 
Het eiland verkennen

Sicilië is met z’n 25.000 m2 kilometer geen klein eiland. Als je het gehele eiland wil verkennen in de periode dat je er bent, is het daarom raadzaam om te kiezen voor een huurauto. Vanaf Trapani liggen de zandstranden in het zuiden en de hoofdstad Palermo binnen een redelijk bereik, ongeveer een uur rijden. Wij kozen er voor om iets dichter bij te blijven, omdat we het eiland graag wilde verkennen met een scooter. Met een scootertje kom je toch wat dichter bij dan met een auto. We hebben grote gedeeltes rondom Trapani bezocht.

Erg opvallend is de leegte. Overal waar je komt zijn er vervallen gebouwen, heel veel leegstaande woningen en winkels en totaal verlaten straten.
De eerste dagen hadden we het gevoel dat het lag aan het weekend, of de op Sicilië nog steeds gebruikelijke Siësta (tussen 13:00 en 16:00 !! ). Maar later werd duidelijk dat dit niet de oorzaak was. Het platteland en de kleinere dorpjes en steden van Sicilië zijn veelal leeggelopen en vervallen.
Dit brengt zo nu en dan een beetje een gek sfeertje met zich mee, maar daarentegen wel erg fotogenieke momentjes.
Sicilië
Sicilië DSC00200
EDO_9581 EDO_9578 EDO_9572 EDO_9568 EDO_9539 EDO_9530 EDO_9515 EDO_9476 EDO_9455 EDO_9445 EDO_9441 EDO_9426 EDO_9407 DSC00256 DSC00252 DSC00248 DSC00242 DSC00230 DSC00226 DSC00207

No Comments

Post a Comment