Best of Haarlem Jazz & More ’16

Met 25 graden in de plus, een laagstaand zonnetje en een koud drankje in de hand verzamelden woensdagmiddag 17 augustus in grote getale jazzliefhebbers zich op en rondom de Grote Markt om te zich op te maken voor de 36e editie van Haarlem Jazz & More!

 

Onze fotografen Edo Landwehr, Kyra Kataigides, Froukje Wilming en Tommy van den Berg hebben hieronder een selectie gemaakt van de hoogtepunten van Jazz 2016! Geniet je even mee? 🙂

 

 

HJ woensdag-3 HJ woensdag-4 HJ woensdag-6

 

 

Onder leiding van Rinke van Winzum op de bass en Mart Tahapary op de gitaar gaf de Haarlemse hiphop-band Loose Air rond 17.00 uur het startschot voor een zinderende midweek muzikaal spektakel. Op een avond met onder andere Sandra van Nieuwland, LAKSHMI en Sabrina Starke liet Haarlem daarmee opnieuw zien ook dit jaar te beschikken over een echt Jazzhart.

 

 

HJ woensdag-7 HJ woensdag-12 HJ woensdag-15 HJ woensdag-26 HJ woensdag-33 HJ woensdag-39 HJ woensdag-42 HJ woensdag-46 HJ woensdag-56

 

 

De Amerikaanse singer-songwriter Andy Frasco sloot met zijn Barefoot Boogie-sound de eerste avond af. Met zijn jeugdelijke energie genoot het podiumdier zichtbaar van de toegestroomde menigte en maakte er met zijn band een show van die menigeen zich nog lang zal heugen. Vlammen, vuurwerk in combinatie met een heerlijke feestelijk mix van ‘party blues’, soul, overgoten met southern rock boogie-sausje. Jazz is los!

 

 

HJ woensdag-58 HJ woensdag-70 HJ woensdag-71 HJ woensdag-74 HJ woensdag-75 HJ woensdag-78 HJ woensdag-89 HJ woensdag-92 HJ woensdag-96 HJ woensdag-103

 

 

Op de tweede dag van Jazz werden ook het Klokhuisplein, de Oude Groenmarkt, het Proveniersplein en de Sint Bavo betrokken in het muziekfestijn. De dag startte met een kerkelijk stadsorgelconcert met Bert van der Brink en Jos van der Kooij. De wat oudere muziekliefhebber werd zodoende getrakteerd op de historische werken van Bach en Bovet, gespeeld op het orgel waar de in 1766 10-jarige Wolfgang Amadeus Mozart nog heeft gemusiceerd.

 

 

 

HJ donderdag xx-2 HJ donderdag xx-3 HJ donderdag xx-5

 

 

Na de akoestische start van dag 2, kon de Jazz-liefhebber zich buiten amuseren met de muzikale klanken van onder andere Shary-Ann (Halve finalist The Voice of Holland 2010), Marcus Mann en oud-Olympiër en DJ Dennis van der Geest. De DJ die 12 jaar geleden nog een bronzen medaille haalde op de Olympische Spelen in het land van de gyros en de Sirtaki, wist zo opnieuw een juichend publiek aan zij zijde te krijgen.

 

 

HJ donderdag xx-12 HJ donderdag xx-14 HJ donderdag xx-16 HJ donderdag xx-23 HJ donderdag xx-25 HJ donderdag xx-27 HJ donderdag xx-29 HJ donderdag xx-46 HJ donderdag xx-51 HJ donderdag xx-56 HJ donderdag xx-57 HJ donderdag xx-63 HJ donderdag xx-68 HJ donderdag xx-72

 

 

Rond 23.00 uur bracht ‘Parijs’-zanger Kenny B de Haarlemse heupen in beweging met zijn Surinaamse Kaseko sound. Oog-in-Oog met duizenden liefhebbers en vaste toeschouwer Lautje zorgde het voor een een zwoel einde van een prachtige zomeravond, die uiteraard afgesloten werd met tientallen thunderpijlen en space rockets!

 

 

HJ donderdag xx-78 HJ donderdag xx-80 HJ donderdag xx-84 HJ donderdag xx-88 HJ donderdag xx-90

 

 

In tegenstelling tot het lekkere weer van de eerste twee dagen, vulde dag 3 de lege bierglazen in rap tempo op met regenwater. Even gingen de gedachten terug naar de slotavond van 2013, toen rond middernacht niet alleen het vuurwerk losbarstte – maar eveneens Jupiter besloot zijn tuin water te geven. Zou het nog droog worden?

 

 

HJ vrijdag-2HJ vrijdag-3 HJ vrijdag-13 HJ vrijdag-14

 

 

Gelukkig kon Haarlem tussen de buien door even terug naar het begin van deze eeuw met revivalband K-otic, bracht Buckwheat ondertussen het Klokhuisplein op stelten en liet disco coverband Shaky Ground Haarlem op zijn grondvesten schudden. De avond werd afgesloten met klassiekers van Van Dik Hout en een onvergetelijke vuurwerkshow.

 

 

HJ vrijdag-30 HJ vrijdag-33 HJ vrijdag-34 HJ vrijdag-42 HJ vrijdag-50 HJ vrijdag-54 HJ vrijdag-55 HJ vrijdag-56 HJ vrijdag-61 HJ vrijdag-64 HJ vrijdag-69

 

 

De laatste avond begon divers met funk orchestra en oude rock van de jonge Amsterdamse band Kasjmir. Het feestje ging vervolgens verder met pure jazz op het Klokhuisplein met de Halifax Groove en ‘chillmode’ kon worden ingezet tijdens de filmische melodieën van Haevn. Tussendoor kon men nog even genieten van souldiva Shirma Rouse, die sinds haar Voice-deelname helemaal uit haar schulp is gekropen van achter- naar voorgrond en dé extravagante Glitter Pop Coverband Glance.

 

 

HJ ztr prv-2HJ ztr prv-3 HJ zterdag x-18 HJ zterdag x-26 HJ zterdag x-29HJ zterdag x-8 HJ ztr prv-4HJ zterdag x-40HJ zterdag x-33 HJ zterdag x-24 HJ zterdag x-55 HJ zterdag x-46 HJ ztr prv-8 HJ ztr prv-9 HJ ztr prv-12

 

 

Toen de avond viel, werkte Jazz toe naar de grote finale met Caroline Esmeralda van der Leeuw, beter bekend als internationaal vocaliste Caro Emerald. Met immens vuurwerk, een hossend publiek en de muzikale hoogtepunten van Emerald kwam rond 01.00 uur een einde aan 36e editie van Haarlem Jazz.

 

Jazz, wat hebben we weer van je genoten! Tot volgend jaar!

 

HJ ztr prv-17 HJ ztr prv-22 HJ zterdag x-70 HJ zterdag x-69 HJ zterdag x-67

 

Fotografie Haarlem Jazz & More: Edo Landwehr – Kyra Kataigides – Froukje Wilming – Tommy van den Berg

No Comments

Post a Comment